welkom op de weblog van marc en erik

Op deze weblog is geregeld een stukje te lezen van de dingen die Marc en Erik meemaken tijdens hun stage in Zuid-Afrika en de rondreis daarna!


dinsdag 16 oktober 2007

Zwemles geven in Harkerville



Vorige week vrijdag zijn we begonnen met het geven van zwemles aan twee klassen van Harkerville Primary. Ik heb hier al lang naar uitgekeken! Rond een uur of 11 wordt de Born in Africa bus volgeladen met handdoeken, zwemkleding en vreterij en rijden we naar Harkerville om de kids op te pikken. Vijfhonderd meter verder is het openlucht zwembad waar het geheel plaats vindt. Deze eerste groep kids is opgedeeld in twee subgroepen, zodat de aandacht goed verdeeld kan worden tijdens het lesgeven. Sommigen hebben nog nooit in een bad gezeten of naar het strand geweest en hebben dus ook geen zwemkleren. Born in Africa heeft deze kinderen daarom tweedehands zwemkleding gegeven. Als de eerste subgroep klaar is met omkleden, springen ze in het voor hun o zo koude water. Dat is voor ons makkelijk te zeggen met onze warme wetsuits aan. Na een wedstrijdje zo lang mogelijk je adem inhouden onder water, begint het serieuze drijfwerk. Elk kind moet met gestrekte armen en benen en zijn adem inhoudend op zijn rug proberen te blijven drijven zonder al te veel ondersteuning. De meeste van de kinderen lukt dit al aardig. Het viel me op dat bijna alle kinderen behoorlijk vertrouwd zijn met het water. Slechts een meisje was bang om in het water te komen en begon dan ook stevig te janken toen de instructeur Chaz haar het water in tilde. Naast wat drijfoefeningen oefenden ze nog wat met het afzetten tegen de kant. Ondanks dat er sommigen te diep onder water afzette en dus op de bodem terecht kwamen, leren ze dit ook vrij snel. Na twee keer een half uur zijn de eerste twee subgroepen klaar met de les. Zodra ze het water uitklimmen krijgen ze een handdoek, drinken en chips en mogen ze zich gaan omkleden. Ondertussen heeft Belinda de volgende klas van school opgehaald. Deze klas heeft twee jaar terug al gezwommen en dat is wel goed te merken. Met deze kids doen we dan ook wat moeilijkere oefeningen. Na nog een uur zwemles, in het luidruchtige steenkolen Afrikaans met een Amerikaans accent wat Chaz spreekt, klimmen de bibberende kids het water uit om zich ook om te kleden en getrakteerd te worden. We eindigen de middag met een hobbelig ritje terug naar de school om de kinderen af te zetten. Al met al is het erg leuk om zo met kinderen om te gaan!

1 opmerking:

Anoniem zei

Heyy Marc!!

Alles goed jongen? Ik dacht zo; laat maar es wat van me horen! Ik zie dat je het daar prima naar je zin hebt en je bent echt goed bezig met die mensen daar. Hou me ff op de hoogte wanneer je weer terug bent want je moet natuurlijk weer warm verwelkomt worden in ons koude kikkerlandje. Spreek je binnenkort weer en nog veel plezier daar!!

groeten Chieli